Kosten van een cavia als huisdier
Wat kost een cavia? Is een vraag die we vaak krijgen. Vooral wanneer een cavia ziek is, lijkt het goedkoper om een nieuwe te kopen dan naar de dierenarts te gaan. Maar zo werkt dat niet natuurlijk. Los van de zorgplicht die iedere cavia-eigenaar wettelijk krijgt opgelegd krijgt, is er bijna geen enkele caviabaas die zijn maatje kwijt wil.
Aanschafkosten is bovendien iets eenmaligs, terwijl zorg van een cavia een cavialeven doorgaat. Hoelang of hoe duur dat is, is soms best moeilijk te overzien. Daarom hebben wij met ons team een overzicht van de kosten voor jou gemaakt. Het houdt rekening met de verschillende mogelijkheden die er zoal zijn, maar stelt het belang van de cavia voorop. Bij Caviawijzer is eerst cavia dan de mens. Zo bezuinigen wij bijvoorbeeld niet op voer of hooi, omdat goed basisvoer en hooi belangrijk zijn voor de gezondheid van cavia’s. En dat scheelt uiteindelijk kosten, want hoe langer een cavia gezond blijft, des te lager jouw dierenartskosten.

De aanschaf prijs van een cavia varieert van 10 tot 80 euro. Op marktplaats en bepaalde Facebookgroepen worden cavia’s soms zelfs gratis weggegeven. Een opvang vraagt soms 60 euro voor tegemoetkoming in de kosten van een gecastreerde beer. Of een showfokker rekent soms wel 80 euro voor een zeer goed gelukt langharig exemplaar. Een hogere prijs is overigens geen garantie voor een betere gezondheid van het dier. De opvangen zitten vol met cavia’s dus ook wij van Caviawijzer zijn voor een don’t shop adopt! Het allerbelangrijkste bij de aanschaf: neem tenminste 2 cavia’s, want cavia’s zijn groepsdieren.
Gemiddelde aanschafkosten: 45 euro
Een caviahuis komt in vele maten en soorten. De standaard “kooien” uit de dierenwinkel hebben niet onze voorkeur, want zijn vaak te klein. Of hebben krappe gladde opstapjes die niet cavia-proof zijn. Daarnaast heeft een traliekooi te veel weg van een gevangenis. Een mooi caviahuis is bijvoorbeeld een knappe op maatgemaakte houten meubel of flat. Een ander steeds populairder alternatief is een C&C Cage of draadkubus. Dit zijn losse hekjes met een speciale kunststofbak. Let wel op dat je de originele versie aanschaft, want dat is de enige die veilig is voor cavia’s. In Nederland vind je een originele C&C Cage bij Caviadraadkubus.
Gemiddeld Caviahuis voor 2 cavia’s met voerbakjes: 200 euro
Een caviahuis heeft nog bedding nodig. Iets dat vocht absorbeert en een bovenlaag die lekker zacht is voor caviapootjes. En van de bedding heb je alles in tweevoud nodig, want één ligt in het caviahuis en de andere set zit in de was of wordt gewassen.
Kosten Bedding
2 x toplaag vetbed wasbaar: 50 euro
4 x onderlegger 60×90 cm wasbaar: 40 euro
Wekelijks waskosten bedding: 3 euro
De dagelijkse voeding van cavia’s bestaat uit basisvoer, hooi en verse groenten, kruiden en soms fruit. Aangevuld met een vitamine C-pilletje.
Kosten voeding per week voor 2 cavia’s
Kwalitatief basisvoer: 3,60 euro
Hooi: 3,85 euro
Verse snackjes: 7,50 euro
Vitamine C-pilletje: 1,40 euro
Wekelijkse kosten voeding: 16,35 euro
Cavia’s kun je laten vaccineren. Dat is niet verplicht, maar wel iets wat wij van Caviawijzer aanbevelen. Het voorkomt ernstige ziekte.
Word de cavia ziek dan ga je naar de dierenarts. Helaas is er nog geen huisdierenverzekering die cavia’s accepteert, dus de dierenartskosten zijn altijd voor jouw rekening. Houd er rekening mee dat je tenminste 2 keer per jaar een bezoek aan de dierenarts brengt.
Minimale dierenartskosten voor 2 cavia’s:
2 x per jaar controle en vaccinatie: 200 euro
Variabele (onverwachte) dierenartskosten per cavia:
Consult (niet spoed) bij ziekte: 35-60 euro
Medicatie: 35-50 euro
Röntgenfoto: 85-140 euro
Een cavia komt een keer te overlijden tijdens jouw leven. Een begrafenis in de tuin kost niets. Maar woon je op een flat of wil je jouw overleden huisdier meenemen als je verhuist, dan kun je de cavia laten cremeren. Als je na de crematie de as van jouw cavia mee naar huis wilt nemen, dan wordt er een zogenaamde individuele crematie uitgevoerd. Dat is iets duurder dan een collectieve crematie. Je krijgt de as mee in een standaard strooikoker. Wil je de as in een speciale urn, dan heb je extra kosten.
Kosten collectieve crematie: 60-80 euro
Kosten individuele crematie: 89-120 euro
Kosten urn: 40-80 euro