Blaasontsteking bij de cavia
Bij een blaasontsteking (cystitis) of urineweginfectie is het slijmvliesweefsel van de blaas ontstoken. Een blaasontsteking kan ontstaan doordat bacteriën zich nestelen in de blaas, zich gaan vermenigvuldigen en het slijmvlies van de blaas infecteren. Bacteriën kunnen afkomstig zijn uit de omgeving, darm of ontlasting. Blaasontsteking kan spontaan ontstaan, maar suikerziekte of de aanwezigheid van steen verhoogt de kans op blaasontsteking. Soms is sprake van blaasontsteking én steen in de urinewegen.

Hoe herken je blaasontsteking bij een cavia?
Als je zelf weleens een blaasontsteking hebt gehad herken je het misschien wel. Een blaasontsteking voel je met name als scherpe pijn bij het plassen. Bij een cavia lijkt dat niet anders te zijn: plassen doet pijn. De cavia uit pijn in hoog piepen bij het plassen. Soms tilt de cavia ook het achterwerk een beetje op bij het plassen, knijpt met de oogjes of piept continue zacht. Gewichtverlies zonder andere duidelijke klachten, kan ook een teken van blaasontsteking zijn. Twijfel je? Probeer de cavia dan een tijdje te observeren. Maak eventueel een filmpje van het (afwijkende) gedrag met jouw telefoon, zodat je het aan de dierenarts kunt laten zien.
Symptomen: Piepen bij het plassen, continue zachtjes piepen, met oogjes knijpen, achterwerk optillen, (onverklaard) afvallen.

Hoe kan de dierenarts blaasontsteking bij de cavia vaststellen?
De dierenarts onderzoekt de urine van jouw cavia. Dat doet de dierenarts met behulp van een beetje urine van jouw cavia en een analyse-apparaat of een urinestrip. De arts controleert of er bloed in de urine aanwezig is.
Wanneer jouw cavia vaker blaasontsteking heeft gehad, zet de dierenarts de urine ook ‘op kweek’. In een laboratorium wordt dan onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van bacteriën in de urine.
De uiteindelijke diagnose blaasontsteking wordt gesteld op basis van klachten, lichamelijk onderzoek én de uitslag van het urineonderzoek. Bloed in de urine kan namelijk ook een andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld door erge blaasgruis of een steen die ergens in het urinestelsel vastzit. Een reden dat de dierenarts bij voorkeur ook controleert of er sprake is van stenen. Hiervoor maakt de dierenarts een röntgenfoto. Soms wordt dit onderzoek aangevuld met echografie, omdat bepaalde stenen beter zichtbaar zijn met deze techniek. Gelukkig is een röntgenfoto meestal voldoende.
Diagnostiek: Lichamelijk onderzoek, urineonderzoek (analyse, strip en/of kweek) en röntgenfoto (uitsluiten van blaassteen), eventueel echografie.
Wat kan de dierenarts voor jouw cavia met blaasontsteking doen?
Voor de pijn schrijft de dierenarts een pijnstiller voor, dit kan paracetamol zijn. Voor het bestrijden van de bacteriële infectie is een antibioticum nodig. Er zijn verschillende soorten antibiotica. Niet alle soorten zijn even geschikt voor het bestrijden van bacteriën in de blaas. Voor een cavia met blaasontsteking mag de dierenarts starten met nitrofurantoïne.
Keert een blaasontsteking snel weer terug of herstelt de cavia niet. Dan kan de dierenarts urine ‘op kweek’ zetten, om te onderzoeken welk antibioticum het meest effectief is.
Behandeling: Antibioticum én pijnstiller (paracetamol).
Wat kun je zelf doen?
1. Controleer de medicatie: heb je een antibioticum en pijnstiller? Vervolgens is het belangrijk dat je de medicatie volgens de aanwijzingen van jouw dierenarts aan de cavia geeft. Kies vaste momenten waarop je de medicatie geeft, sla geen dag over en maak een antibioticumkuur helemaal af.
Verslechterd jouw cavia voordat de kuur is afgerond, neem dan contact op met de dierenarts.
2. Net voor het einde van de kuur controleer je de urine nogmaals of laat dit door de dierenarts doen met een urinestrip. Dit doe je om zeker te weten dat de infectie helemaal weg is. Indien je te vroeg stopt met de behandeling keert de infectie vaak weer terug. Een terugkerende infectie is soms moeilijker te bestrijden.
3. Gebruik van antibiotica heeft helaas ook invloed op belangrijke bacteriën in de caviadarm; de darmflora kan verstoord raken. Wanneer jouw cavia zachte poep krijgt, kun je met tarwegraspap en/of een papje van keutels van een gezonde cavia de zieke cavia ondersteuning bieden. Lees er meer over op de pagina over probiotica.
4. Is jouw cavia gevoelig voor blaasproblemen? Maak dan ook aanpassingen in de voeding. Voor cavia’s met terugkerende blaasontstekingen wordt aanbevolen:
– Een graanvrije brok
– Nitraatarme groenten: veel nitraat in de voeding kan leiden tot meer calciumuitscheiding via de urinewegen. Calciumuitscheiding herken je aan witte plekken in het verblijf van jouw dier. Dit is blaas- gruis of zand, ook wel sludge. Die witte kristallen kunnen de blaaswand irriteren. Naast irritatie en pijn geeft blaasgruis ook een verhoogde kans op (terugkerende) blaasontstekingen en blaassteen. Je verlaagt de kans op ziekte door nitraatarme groenten aan te bieden en nitraatrijke groenten sterk te minderen of helemaal weg te laten. Op Caviawijzer vind je bij de groenten en kruiden een pictogram die jou informeert over het nitraatgehalte.
5. Evalueer de huisvesting van de cavia: krijgt de cavia voldoende ruimte en hygiëne? Onvoldoende beweging kan blaasgruis bevorderen. Sommige cavia’s houden urine op in een vies huis.
6. Drinkt de cavia voldoende? Sommige dieren drinken niet graag uit de fles. Biedt zowel een bakje als fles aan en ververs drinkwater regelmatig.