Menu Sluiten

Vitamine C

Vitamine C is een belangrijk essentieel nutriënt. Het is belangrijk voor het aanmaken van beenweefsel, de spijsvertering, de bloedstolling, het afweersysteem en de productie van bepaalde aminozuren. Dit zijn bouwstenen voor eiwitten. Dankzij deze verschillende rollen van vitamine C kun je met het geven van voldoende vitamine C een heleboel gezondheidsproblemen voorkomen.

'Mijn cavia eet voldoende verse groenten en fruit. Ook krijgt de cavia brokken met vitamine C toegevoegd. Dan heeft mijn cavia toch geen vitamine C-pil nodig?'

Gek genoeg, is het wel of niet geven van extra vitamine C regelmatig onderwerp van discussie op sociale media. De meningen hierover lopen dan behoorlijk uiteen. Caviawijzer heeft de meest gestelde vragen en vooral de feiten voor je nagezocht.

Hoeveel extra C?

Volgens het meest actuele inzicht is de aanbevolen hoeveelheid extra vitamine C:

  • Gezonde cavia’s: 20 mg per dag.
  • Zieke cavia’s: 40 mg per dag.
  • Cavia’s met chronische blaasproblemen: 20 mg om de dag te geven.
  • Skinny (haarloze) cavia’s: 40 mg per dag.

Heeft een cavia extra vitamine C nodig?
Ja. Een cavia kan net als jijzelf geen vitamine C aanmaken. De cavia moet het net als de mens zelf uit de voeding halen. De cavia haalt vitamine C uit brokken, verse groenten en fruit. Helaas blijkt het gehalte in deze basisvoeding vaak onvoldoende, doordat vitamine C behoorlijk snel de werking verliest bij blootstelling aan de buitenlucht door oxidatie.
Een extra hoeveelheid vitamine C kun je het beste geven in de vorm van tablet of poeder, waarvan het vitamine C-gehalte bekend is. Op deze manier weet je precies hoeveel je extra geeft en vooral ook dat je niet te veel geeft.

Waarom heeft een cavia zoveel vitamine C nodig?
De behoefte en het verbruik van vitamine C is bij cavia’s, mede vanwege hun specifieke spijsvertering, relatief hoog. Met name bij stress en ziekte is de cavia een groot verbruiker.

Hoeveel vitamine C mag ik aan mijn cavia geven?
Gebruik niet zomaar het product dat je zelf neemt, want misschien bevat het wel te veel vitamine C. Doseringen tot 100 mg worden veilig geacht voor volwassen cavia’s. Maar dat wil niet zeggen dat je deze hoge doseringen dagelijks moet geven. Het advies is om volwassen cavia’s dagelijks 20-40 mg extra vitamine C te geven.

Welk product met vitamine C mag ik aan mijn cavia geven?
Het beste is een tabletje of vitamine C-poeder, waarvan je de hoeveelheid vitamine C weet. Let wel goed op de hoeveelheid vitamine C en de hulpstoffen, die het product bevat. Belangrijk is dat het tablet voor jouw cavia niet meer dan 100 mg vitamine C bevat. Tabletten met ‘normale’ suiker hebben de voorkeur, want een klein beetje suiker kan geen kwaad. Tenzij jouw cavia diabetes heeft.

Ongeschikte producten

  • Bruistabletten met vitamine C voor mensen.
  • Beaphar Cavi-vit. Dit product is lastig te doseren want in het drinkwater. Daarbij verliest vitamine C de werking in water, want vitamine C wordt afgebroken (oxideert) in aanraking met de buitenlucht.

Geschikte producten

  • Rotor vitamine C-70: bevat 70 mg vitamine C per tablet
  • Beaphar vitamine C voor Cavia: bevat 40 mg vitamine C per table
  • Cavycare vitamine C poeder

Wat kan ik mijn cavia met diabetes (suikerziekte) geven?
Voor een cavia met diabetes is een dagelijks tablet met suiker geen geschikte optie, want suiker in de voeding kan (opnieuw) problemen geven. Gebruik dan puur vitamine C-poeder (ascorbinezuur-poeder) en meng dit met iets lekkers, want het is nogal zuur. Voor het doseren van de poeder kan het zijn, dat een speciale (zeer nauwkeurige) weegschaal nodig is.

Hoe snel kan een vitamine C-tekort ontstaan en zichtbaar zijn?
De verschijnselen van een vitamine C-tekort zijn al zichtbaar wanneer een tekort slechts 2 weken bestaat.

Wat zijn de kenmerken van een tekort aan vitamine C bij de cavia?
Vitamine C-gebrek kent verschillende uitingen. Een cavia kan de eetlust verliezen, waardoor deze er mager en onverzorgd (doffe vacht) uit gaat zien. De tanden kunnen bruin verkleuren, bros worden of zelfs breken. Er kunnen kale plekken in de vacht ontstaan en er kan sprake zijn van diarree. Het dier kan pijn krijgen en zich anders of vreemd gaan voortbewegen. In de slijmvliezen kunnen puntbloedingen ontstaan en er kan sprake zijn van bloed in de urine. Bij een ernstig tekort kunnen zelfs slijmvliesbloedingen optreden.

Wat gebeurt er als ik mijn cavia per ongeluk teveel aan vitamine C heb gegeven?
Een keertje teveel is niet erg, tenzij het een enorm veel hogere dosering betreft. In tegenstelling tot vitamine D, wordt vitamine C niet opgeslagen door jouw cavia. Het teveel aan C wordt uitgeplast.

Kan een teveel aan vitamine C schadelijk zijn voor mijn cavia?
Ja, dat kan schadelijk zijn. Met name wanneer je langdurig te veel vitamine C geeft. Een dagelijkse hoeveelheid van 20-40 mg extra vitamine C wordt al enige tijd aanbevolen.

Dagelijks of een paar keer week tablet?
Een overschot aan vitamine C wordt uitgeplast. Daarom is het beter om dagelijks een passende dosering vitamine C te geven. Volgens het meest recente inzicht is dat voor gezonde cavia’s 20 mg per dag.  Voor cavia’s met chronische blaasproblemen wordt geadviseerd om 20 mg om de dag te geven, gezien een teveel aan vitamine C bij deze dieren de klachten van de chronische blaasproblemen kan verergeren. Bij ziekte, dracht en stress heeft de cavia meer vitamine C nodig. Het advies is om dan 40 mg per dag te geven. 

Tablet doseren

Beaphar 40 mg tabletten
Gezonde cavia: dagelijks 1/2 tablet
Zieke cavia: dagelijks 1 tablet
Skinny cavia: dagelijks 1 tablet
Bij stress: eenmalig 1 tablet

Tablet doseren

Rotor 70 mg tabletten
Gezonde cavia: dagelijks 1/4 tablet
Zieke cavia: dagelijks 1/2 tablet
Skinny cavia: dagelijks 1/2 tablet
Bij stress: eenmalig 1/2 tablet

Kan ik wisselen van dosering?
Belangrijk om te weten is dat cavia’s (of eigenlijk de receptoren in het lichaam) lijken te wennen aan hogere doseringen. Dit betekent dat als je een hoge dosering ineens verlaagt, er door deze verlaging een tekort kan ontstaan. De oplossing: afbouwen.

Hoe geef ik mijn cavia een tablet?
Het geven van extra vitamine C is helaas niet bij elke cavia eenvoudig. Ook cavia-eigenaren met engelengeduld krijgen het geven van een smakelijk tabletje met vitamine C niet altijd voor elkaar. Hieronder onze tips.

Tablettraining

Neem de cavia op schoot – liefst voor het ontbijt – en probeer het tabletje aan de zijkant in het bekje te schuiven. Begin met een half tabletje, zodat ze aan de smaak kunnen wennen. Het kan zijn dat de cavia het tabletje uitspuugt. Probeer het dan nog een keer. Lukt het niet, laat het dan daarbij en doe de volgende dag nog een keer hetzelfde. Herhaal dit totdat de cavia het tablet binnenhoudt. Veelal zie je dat na 3 tot 5 dagen de cavia het tabletje binnenhoudt, kapot knaagt en op eet.

De volgende dag bied je het tablet aan, terwijl de cavia nog in zijn hok is. Grote kans dat het nu wel wordt aangepakt en opgegeten.

Toeval

Leg het tabletje in de voerbak en blijf het aanbieden. Soms gaan ze er ineens aan knagen dan kun je het daarna vaak wél aanbieden.

Tablet vermalen

Vermaal het tabletje en meng het met een beetje water. Dien het voorzichtig toe met een 1-milliliter-spuitje. Liefst de gehele oplossing achter elkaar, want de werking van vitamine C neemt heel snel af in de buitenlucht!

Tip C. “Vitamine C-poeder”
Meng puur vitamine C-poeder (is nogal zuur) met een beetje tarwegras voor de smaak. Dien het voorzichtig toe met een 1-milliliter-spuitje. Let daarbij goed op de dosering!

Tip D. “Toeval”
Leg het tabletje in de voerbak en blijf het aanbieden. Soms gaan ze er ineens aan knagen en kun je het daarna aanbieden.

Kies voor poeder

Meng puur vitamine C-poeder (is nogal zuur) met een beetje tarwegras voor de smaak. Dien het voorzichtig toe met een 1-milliliter-spuitje. Let daarbij goed op de dosering!

In de diergeneeskunde kan niet altijd geput worden uit grote klinische studies, waarin veel dieren zijn onderzocht. Nieuwe inzichten in diagnose en behandeling kunnen voortkomen uit: bestaande wetenschappelijke kennis, resultaten uit medisch onderzoek (proefdieronderzoek), specifiek diergeneeskundig onderzoek en ervaringen uit de dierenartspraktijk. Ook kan een methode of behandeling gebaseerd zijn op een combinatie van wetenschappelijke onderbouwde argumentatie t.a.v. een onderwerp en klinische ervaring uit de praktijk, een zogenaamde ‘expert opinion’.

Geraadpleegde bronnen
Thomas M. Donnelly, ‘Guinea Pigs’, MERCK MANUAL, Veterinary Manual.
Website LICG

Je kan de inhoud van deze pagina niet kopiëren